divendres, 6 de març del 2009

L'església del mestre (neo)gòtic de Gaudí


Davant de l'església de Sant Francesc de Sales al Passeig de Sant Joan, hom diria que ens trobem en una ciutat centreeuropea més que en una de les avingudes més històriques (i en part oblidades) de Barcelona. L'edifici es va construir en un estil neogòtic que també té quelcom de fantasmal. Era un estil molt practicat pel seu arquitecte, Joan Martorell i Montells, que preferia inspirar-se en l'arquitectura medieval que en la de Grècia i Roma, i que d'aquesta manera va facilitar, a través de cert eclecticisme, el pas del neoclassicisme al modernisme. Martorell va ser mestre i promotor de Gaudí a qui va proporcionar contactes com del comerciant de mercaderies i éssers humans amb Amèrica Antonio López, també conegut com a Marquès de Comillas ,i el gendre d'aquest, Eusebi Güell.
L'església del Passeig de Sant Joan també se la coneix com la de les "Saleses" perquè pertany a un convent habitat primer per aquest orde de monges i ara ocupat pels maristes.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Sempre m'ha agradt la "punxa" del campanar d'aquesta església. Potser perquè, tal com dius, té un aire més centreeuropeu poc present casa a nostra.
Pel que fa al passeig de Sant Joan, ja s'està treballant per arranjar-lo i fer-ne un passeig com cal per unir Gràcia i la Ciutadella de forma més directa. Les palces Verdaguer i tetuan, hauran de repensar-les, sinó, seguiran sent seccionadores del passeig.

Anònim ha dit...

Per cert, Eulàlia, t'he deixat un regalet al meu blog.
Quan et vagi bé pots passar a recollir-lo, si el vols, és clar.

http://www.met.cat/index.php?option=com_content&view=article&id=145:els-mots-den-met&catid=36:actualitat&Itemid=68

a10!

Jo no sóc la Mercè ha dit...

Ostres Met, tot un honor i tot un repte... Jo no sóc tan ràpida i ara estaré uns dies donant-li voltes...
Gràcies!