dimarts, 29 de desembre del 2009

L'home de llauna del metro


Hi ha alguna manera de consultar on-line informació sobre el patrimoni artístic del Metro? A mi m'ha estat impossible trobar cap mena d'informació sobre aquesta simpàtica escultura situada al metro d'Universitat, excepte que és possible que abans es trobés a l'estació de metro de Camp de l'Arpa. No he aconseguit esbrinar ni l'autor ni l'any ni el motiu de creació d'aquest home de llauna (o de ferro, més aviat) que sembla estar taladrant el terra... per fer un túnel subterrani?

El Indio obrer i meridià


Al carrer Pere IV es troba aquesta insòlit magatzem quasi centenari i ben curiós per dins que sembla, fins i tot en el nom, una versió de la botiga El Indio del Raval però amb roba per a treballadors. Mantenen les portes obertes tot i que han les fàbriques del barri els obrers de les quals vestien han desaparegut la majoria. És un dels "secrets de Barcelona" que s'esmenten a l'especial de Descobrir Catalunya dedicat a la ciutat recent sortit als quioscos.

dijous, 24 de desembre del 2009

La quinta forca, literal



Encara que sempre ens quedi metafòricament lluny, la quinta forca es pot situar sobre el mapa. A la Trinitat Vella, al Coll de Finestrelles, s'hi va col·locar fa molts segles una forca que complementava les quatre plantades en els diferents camins d'entrada a Barcelona. Com recorda en Josep Maria Huertas, aquesta quinta forca era la més allunyada de la ciutat, d'aquí que es popularitzés la dita. A les restes no urbanitzades del Coll de Finestrelles també s'hi troba una reproducció de l'antiga creu de terme del municipi de Sant Andreu. N'hi ha que diu que aquesta còpia està situada precisament per indicar on era la quinta forca, però sembla difícil asseverar-ho, més si la creu en qüestió també s'ha anat traslladant segons s'ha anat edificant a la zona...

dilluns, 21 de desembre del 2009

Passatge en pendent


La portalada blanca i verda, que s'aproxima al modernisme (amb el seu trencadís i tot) des d'una perspectiva més humil, dóna pas al curiós passatge de Ministril, que baixa fins un altre carrer i disposa de diversos ponts que comuniquen ambdós nivells de cases.

Un altre guardià...


A la ronda Universitat vaig trobar un cosí, en versió lleonina, del Guardià de la Clau de Méndez Núñez. He de buscar-ne un tercer familiar, indi si no recordo malament, que un cop van treure al Time Out. I investigar si és alguna mena de signatura de l'arquitecte, escultor...

diumenge, 6 de desembre del 2009

Gates romanes

Abans de la inauguració de la Via Sepulcral Romana, la necròpolis de l'antiga Barcino que ha recuperat el Museu d'Història de la Ciutat, dues gates convivien tranquil·lament amb les restes funeràries. Ara fa mesos que no se les veu. Aquestes ruïnes que es van descobrir a la Plaça Vila de Madrid al 1954 són el vestigi d'un dels antics camins d'entrada a la ciutat a les vores del qual s'alineaven les tombes entre els segles I i III d.C. Ara es poden visitar a través del MUHBA. Però trobem a faltar les inquilines felines.