dimecres, 27 de maig del 2009

Roma a Barcelona


Les quatre columnes corínties del Temple d'August o Temple d'Hèrcules, aixecat al capdamunt del Mont Tàber, són el principal vestigi de la Barcino romana. Tres d'elles van romandre integrades a l'estructura de l'edifici gòtic que allotja actualment el Centre Excursionista de Catalunya durant segles, fins que a principis del segle XX es van dur a terme els treballs, comandats per Lluís Domènech i Montaner, per alliberar-les. La quarta columna no es trobava originàriament aquí sinó també aprofitada en un edifici del carrer Llibreteria. D'allà va passar a la plaça del Rei i a mitjans del segle XX es va retrobar amb les seves germanes al carrer Paradís encara que en una alineació que no era exactament la seva original. Tinc especial devoció per aquest racó insòlit. Crec que les quatre columnes a l'aire lliure no lluïrien tant com en aquest emplaçament tancat, amb aquesta il·luminació verdosa que els hi dóna un àura misteriosa. És com si entressis en una cambra secreta que et du a un altre temps... Josep Vilaseca s'hi va inspirar per construir el misteriós templet del carrer Bailèn.

dimecres, 13 de maig del 2009

(Parèntesi cannoise)



Del 13 al 25 de maig jo no sóc la mercè i no sóc tampoc a Barcelona.

dissabte, 9 de maig del 2009

Què s'amaga rera aquesta porta?


Creu invertida, un críptic medalló esfèric, porta pintada de negra després d'una reixa vermella... Què s'amaga rera aquesta porta d'una casa del carrer de la Muntanya...?

divendres, 1 de maig del 2009

Carabassa, Maryland o SaFa?


Ara és una de les escoles privades i religioses més conegudes del districte d'Horta, la Sagrada Família o SaFa. Però fins que la congregació Hermanos de la Sagrada Familia va comprar l'edifici a mitjans dels anys cinquanta del segle passat, aquest edifici neoclàssic era conegut com Can Carabassa, una de les masies o cases pairals al voltant de les quals es van vertebrar el barri de La Font d'en Fargues. Encara va tenir un tercer nom, Villa Maryland. Així la van batejar els avis materns de l'escriptora Carmen Kurtz, que en van ser propietaris i volien recordar l'estat nord-americà on havia nascut l'àvia. La literata evoca els seus estius d'infantesa en els paradisíacs jardins de Can Carabassa a la seva primera novel·la, Duermen bajo las aguas.