dimecres, 28 de juliol del 2010

L'última sessió


Amb tot l'enrenou al voltant de la prohibició dels toros (mai tinc clar com es diuen les "corridas" en català) el tancament del Cinema Rex, del qual me'n vaig assabentar per un article a La Vanguardia, passa totalment desapercebut. Entre els circuits cinèfils ja fa temps que es comentava. L'empresa Balañá tenia previst tancar-lo en un breu termini de temps: la suposada davallada en l'assistència als cinemes (les dades oficials diuen el contrari, però els exhibidors ho oculten), la crisi de les sales úniques (um, un edifici sense pisos en mig de la Gran Via, quin espai més desaprofitat) i la propera obertura d'uns multisales al complex de les Arenes ratificaven la sentència de mort del Rex. Llàstima, per mi és el cinema més bonic de Barcelona amb el Club Coliseum, els dos decorats pel mateix dissenyador, Antoni Bonamusa. Sempre m'ha estranyat el menysteniment cap a aquest tipus de sales per part d'una ciutat que s'enorgulleix tant, tant i tant de ser capdavantera en el disseny. El Rex era una meravella: amb els seus llums globus blancs, les portes i l'interior vermell, el llautó (crec) rematant tots els elements decoratius, l'encantador taulell del petit bar... si no l'haguessin deixat decaure es podria considerar una petita joia de Barcelona, el típic cinema que te'l trobes a Nova York i et sembla que has fet la troballa de l'any... en fi... Els cinemes pateixen el mateix menyspreu per part de les elits culturals pel seu continent que pel seu contingut...
Per cert, la relació entre sales de cinema i toros no és tant casual. En aquest mateix blog ja ho vaig relacionar en una entrada, i no oblidem que la Monumental i el Rex estan gestionats per la mateixa empresa.

PD. L'última sessió del Rex no és la de la foto, feta de fa temps...

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Otro cine más a añadir al cementerio de fantasmas. Aquí, los de Madrid:

http://cinesdemadrid.blogspot.com/


Saludos

Jo no sóc la Mercè ha dit...

Gràcies per l'enllaç,
si en general prefereixo l'arquitectura de Barcelona, en qüestió de cinemes i com demostra el teu blog, la de Madrid guanya per golejada!.

bar.cel.ona.uta ha dit...

Hola Nomercè:
Simplement felicitar-te pel teu blog i donar-te l'adreça del meu, que es diu BARCELOFILIA i que tot just té quinze dies de vida. Veure'm fins a on som capaços d'arribar.

http://barcelofilia.blogspot.com/

També vull demanar-te permísper posar-hi un link i enllaçar-te

Encantat.

bar.cel.ona.uta