diumenge, 15 de juny del 2008

La bàscula de la fàbrica de xocolata


Estret, curt i fosc, el carrer Flassaders és un dels que més ha mutat dins tot el procés de modernització i desarrelament barrial del Born. Fa pocs anys gairebé ningú, fora dels veïns, s'endinsaba per aquesta travessa entre el Passeig del Born i Princesa que, tanmateix, va ser la seu de dues fàbriques de gran importància històrica: una, "La Seca", va encunyar moneda oficial fins el segle XIX. L'altra cuinava dolços. Flassaders ara està ple a vessar de botigues de mobles o roba de disseny i restaurants cool. Un d'aquests restaurants, La Báscula, que ofereix cuina vegetariana i multiculti, ha sabut reaprofitar amb molt de senderi l'antiga "Fábrica de Dulces P. Mauri" on s'hi cuinaven turrons i xocolates, com encara es pot llegir (amb dificultat, el carrer és tan angost que no ofereix persepectiva) encara a la façana. Al gran vestíbul d'entrada del local encara es veu perfectament la bàscula a peu de terra així com també antigues màquines xocolaters. L'empresa de caramels Mauri ara forma part del grup aragonès Lacasa. A Flassaders encara queda (si no ha tancat en els darrers mesos, l'últim cop que hi vaig passar tenia penjat el cartell de "es traspassa) la cafeteria i pastisseria Mauri, fundada el 1840 i, suposo, despatx de venda al detall de la fàbrica. Esperem que algú en sàpiga prendre el relleu sense canviar massa el seu encant modernista.