Estret, curt i fosc, el carrer Flassaders és un dels que més ha mutat dins tot el procés de modernització i desarrelament barrial del Born. Fa pocs anys gairebé ningú, fora dels veïns, s'endinsaba per aquesta travessa entre el Passeig del Born i Princesa que, tanmateix, va ser la seu de dues fàbriques de gran importància històrica: una, "La Seca", va encunyar moneda oficial fins el segle XIX. L'altra cuinava dolços. Flassaders ara està ple a vessar de botigues de mobles o roba de disseny i restaurants cool. Un d'aquests restaurants, La Báscula, que ofereix cuina vegetariana i multiculti, ha sabut reaprofitar amb molt de senderi l'antiga "Fábrica de Dulces P. Mauri" on s'hi cuinaven turrons i xocolates, com encara es pot llegir (amb dificultat, el carrer és tan angost que no ofereix persepectiva) encara a la façana. Al gran vestíbul d'entrada del local encara es veu perfectament la bàscula a peu de terra així com també antigues màquines xocolaters. L'empresa de caramels Mauri ara forma part del grup aragonès Lacasa. A Flassaders encara queda (si no ha tancat en els darrers mesos, l'últim cop que hi vaig passar tenia penjat el cartell de "es traspassa) la cafeteria i pastisseria Mauri, fundada el 1840 i, suposo, despatx de venda al detall de la fàbrica. Esperem que algú en sàpiga prendre el relleu sense canviar massa el seu encant modernista.
diumenge, 15 de juny del 2008
La bàscula de la fàbrica de xocolata
Etiquetes de comentaris:
Barcelona mutant,
Barri: Ribera,
Districte: Ciutat Vella,
Fàbriques,
Façana,
Restaurants,
XIX
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada