dimecres, 27 de maig del 2009

Roma a Barcelona


Les quatre columnes corínties del Temple d'August o Temple d'Hèrcules, aixecat al capdamunt del Mont Tàber, són el principal vestigi de la Barcino romana. Tres d'elles van romandre integrades a l'estructura de l'edifici gòtic que allotja actualment el Centre Excursionista de Catalunya durant segles, fins que a principis del segle XX es van dur a terme els treballs, comandats per Lluís Domènech i Montaner, per alliberar-les. La quarta columna no es trobava originàriament aquí sinó també aprofitada en un edifici del carrer Llibreteria. D'allà va passar a la plaça del Rei i a mitjans del segle XX es va retrobar amb les seves germanes al carrer Paradís encara que en una alineació que no era exactament la seva original. Tinc especial devoció per aquest racó insòlit. Crec que les quatre columnes a l'aire lliure no lluïrien tant com en aquest emplaçament tancat, amb aquesta il·luminació verdosa que els hi dóna un àura misteriosa. És com si entressis en una cambra secreta que et du a un altre temps... Josep Vilaseca s'hi va inspirar per construir el misteriós templet del carrer Bailèn.

3 comentaris:

Met ha dit...

Aquest ñés un racó que m'agrada molt. T'hi han de dur, perquè el carrer del paradís no fa honor al nomenclàtor i no convida a entrar-hi.
Les darreres vegades, però he hagut "de compartir" l'espai amb massa guiris i escoltar una vegada i una altra la mateixa explicació per part dels guies turístics. I em fa doblement ràbia:
1-Per la prostitució d'un lloc que considero gairebé místic i de rexolliment.
2-Per la superficialitat amb la que s'explica la Barcelona romana.. és clar que ja ho entenc; qui para esment a 4 columnes en mig del Barri Gòtic... els guiris ja aniran a Roma a veure columnes.
:(

Anònim ha dit...

Según tengo entendido la cuarta columna es en realidad un "Frankenstein" montado con restos de otras columnas de aquellas ruinas (y de otras ruinas). Supongo que así restauraban obras por entonces. Me queda la duda de si lo hicieron para darle un aire patriotico-simbólico al templo, para que recuerde a la cuatribarrada.

Si uno pide permiso al conserge del Centre Excursionista, se puede ver mejor los restos del templo desde un piso superior.

Saludos

Un barcelonés.

Jo no sóc la Mercè ha dit...

Recomano el llibre "Edificis viatgers de Barcelona" de Jordi Peñarroja, que he citat més d'un cop en aquest blog, per a una informació detallada de les vicissituds de les quatre columnes.