Aquesta façana lateral de la basílica de la Mercè trenca amb el poc atractiu estil barroc de l'edifici consagrat a l'altra patrona de Barcelona. N'he descobert la història en un llibre més que recomenable: Edificis viatgers de Barcelona de Jordi Peñarroja (Llibres de l'Índex, 2007) on es ressenya la curiosa trajectòria de molts edificis de la nostra ciutat d'aquests que cada dia hi passem per davant (per exemple, aquesta foto està feta molt abans de llegir el llibre) i que fa uns segles es trobaven situats en altres localitzacions. Aquesta portalada renaixentista amb encara certs elements gòtics coronada per l'arcàngel Sant Miquel lluitant contra el dimoni era la façana de la ja desapareguda església de Sant Miquel que es trobava a la plaça del mateix nom rera l'Ajuntament. Relata Peñarroja que per motius no massa clars, el consistori revolucionari de 1868 va decidir enderrocar l'església però la façana es va conservar, desmuntar i traslladar al seu emplaçament actual el 1870.
Situació actual: carrer Ample a tocar de la plaça de la Mercè
Data de construcció: 1516-1519 (traslladada el 1870).
Arquitecte: Jeroni Descoll
Constructors: Gabriel Pellicer i Pau Mateu
Escultor: René Ducloux
1 comentari:
segons tinc entès, l'esglèsia ja estava desacralitzada arran d'una reorganització que va fer el Bisbat a principias del segle XIX.
La de Sant Miquel Arcàngel era la més petita de les parròquies del casc antic i es va decidir que fos annexionada a la de la Mercè.
Aprofitant-ho, l'ajuntament va aconseguir endarrocar-la per ampliar la Casa de la Ciutat.
Publica un comentari a l'entrada