dilluns, 14 de juliol del 2008

Les recuperades arquitectures de l'aigüa





Als barris de la Trinitat s'hi amaguen els vestigis arquitectònics dels antics camins de l'aigua de la ciutat. A principis del segle XX, l'arquitecte municipal Pere Falqués es va encarregar de la construcció de diferents infraestructures per reconduir l'aigua de Montcada fins al centre de la ciutat. Des d'aquests pavellons es bombejava i clorava el líquid abans de que arribés a l'aixeta dels ciutadans.

Situats a ambdós cantons de la Meridiana, aquests recintes formen dos racons amb encant sobretot després de les seves respectives remodelacions que els han salvat d’una decadència evident. A la Trinitat Nova, al carrer Garbí, el 2006 es van dur a terme els arrenjaments del recinte destinat a la cloració de l’aigua i de la casa del guarda adjacent. Els entorns es van adequar perquè actualment funcionin com a horts urbans d’ús individual i els seus usuaris disposen de serveis com taquilles i lavabos a la Casa del Guarda.
A la Trinitat Vella, ala Carretera de Ribes, es trobava l’estació de bombeig, comunicada subterràniament amb l’edifici de la Trinitat Nova i Ciutat Vella, a on feien arribar l’aigua ja higienitzada. Aquests edificis també han estat restaurats recentment dins dels projectes de reformes inclosos a la Llei de Barris. Tanmateix, tot i que l’alcalde va inaugurar les millores el mes de juny, a mitjans de juliol encara era impossible accedir al recinte, que no s’obrirà definitivament fins setembre. La seva nova funció serà acollir un centre ocupacional per persones amb dificultats per accedir al món laboral, tot plegat gestionat per la Fundació Trinijove.