dilluns, 10 de març del 2008

L'església enfonsada de l'antic Mental


Rera l’actual seu del districte de Nou Barris es troba una església en runes que s’enfonsa literalment en el que ara s’anomena Parc Central de Nou Barris. El quadre resulta força espectacular: es deixa enrerra la part restaurada de l’antic Hospital Mental reconvertit en edifici de serveis pels barris i ens trobem com la seva part posterior, ocupada per la Guàrida Urbana, encara no ha estat arreglada. Enfilant-se per sobre l’edifici hi veiem l’antiga masia de Ca n’Ensenya, també recuperada pel districte i aquesta misteriosa església enfonsada.

El responsable tant de l’església com de l’hospital psiquiàtic al qual servia va ser l’arquitecte Josep Oriol Bernadet, lligat també a dues altres edificacions amb funcions mèdiques: l’Hospital i casa de Beneficiència de Sabadell i el balneari de la Puda a Montserrat. A Oriol Bernadet caldria fer-li justícia algun dia: tot i que el Mental s’ha recuperat en part, l’església és evident que està deixada de la mà de Déu i dels homes; el balneari montserratí és un dels llocs del nostre territori que, tot i mantenir-se en bon estat, resta totalment abandonat, i la Casa de Caritat sabadallenca es va enderrocar els anys setanta per ampliar la plaça de l’Alcalde Marcer. Un altre dels edificis que va firmar Bernadet va ser Can Ricart...

En un DOGC d'abril de 2005 es publicava el següent: "Es preveu la rehabilitació de l'antiga Capella de l'Institut Mental en les condicions que defineixi la fitxa corresponent del PE de Protecció del Patrimoni, i l'eventual ampliació per allotjar-hi la parròquia i els serveis parroquials, actualment ubicats en dependències fora d'ordenació".

Localització: c/ de Marie Curie
Arquitecte: Josep Oriol Bernadet
Any: 1889